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Infection Control Update 
and Related Issues

NJ Department of Health & Senior Services

March 22, 2011

F-441
§483.65(a) Infection Control Program

The facility must establish an Infection Control Program 
under which it –

1) Investigates, controls, and prevents infections in the facility; 

2)  Decides what procedures, such as isolation, should be applied 
to an individual resident; and 

3)  Maintains a record of incidents and corrective actions related 
to infections.
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When the infection control program 
determines that a resident needs isolation to 
prevent the spread of infection, the facility 
must isolate the resident. 

§483.65(b) Preventing Spread of Infection

We currently isolate anyone colonized with 
MRSA or VRE (we do not retest).
Is this a standard/requirement? MDRO's 
are documented in the care plan of the resident.
I would like to know if we should continue this 
practice.

Question
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The facility must prohibit employees with 
a communicable disease or infected skin 
lesions from direct contact with residents 
or their food, if direct contact will transmit 
the disease.

§483.65(b) Preventing Spread of Infection

The facility must require staff to wash their 
hands after each direct resident contact for 

which hand washing is indicated by accepted 
professional practice.

§483.65(b) Preventing Spread of Infection
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•Program Development            
and Oversight

•Policies and 
Procedures

•Infection Preventionist

•Surveillance

Components of an Infection 
Prevention and Control Program

•Documentation

•Monitoring

•Data Analysis

•Communicable Disease Reporting

•Antibiotic Review

•Education

We know that resident care equipment, such as a glucometer, must be 
disinfected between residents, but what about such things as 

Recreational Activity supplies, such as bingo chips and inflatable balls 
that they hit back and forth between each other, mechanical patient lifts 
and slings, walkers used to ambulate multiple residents into the dining 

room, cloth blood pressure cuffs???
How far do we go?

Question
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QUESTION

Some surveyors (in the U.S.) have observed staff using a process 
they call “double gloving” where they put on multiple gloves and remove 
one pair then go to the next resident or procedure.  Is this permitted?

Answer:  No, staff is not permitted to put on multiple gloves and then 
remove them one at a time as they care for multiple residents.  

QUESTION

What about the use of hand sanitizers in the kitchen? 

Answer:  Hand washing with soap and water is required for 
all kitchen activities (see F371).



4/12/2011

6

Ref: S&C: 10-28-NH 

DATE: August 27, 2010 

TO: State Survey Agency Directors 

FROM: Director 
Survey and Certification Group 

SUBJECT: Point of Care Devices and Infection Control in Nursing Homes 

Infection Control Standards for Nursing Homes at 
§483.65 - F441 –Determining Compliance:

The following practices are deficiencies in infection control: 

� Reusing fingerstick devices (e.g., pen-like devices) for more than 
one resident; 

� Using a blood glucose meter (or other point-of-care device) for 
more than one resident without cleaning and disinfecting it after 
use. 

The guidance regarding fingerstick devices and blood glucose 
meters is applicable to other point-of-care devices where a blood 
specimen is obtained (e.g., prothrombin time meters). 
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Failure to:

• Develop an Infection Control and Prevention Program;
• Identify and prohibit employees with a communicable disease from            

direct contact with a resident;
• Utilize infection precautions to minimize the transmission of infection;
• Demonstrate proper hand hygiene; 
• Properly dispose of soiled linens; 
• Demonstrate the use of surveillance; and
• Adjust facility processes as needed to address a known infection risk.

Noncompliance with F441

Fingerstick devices must never be used for 
more than one resident.

Although the package instructions for some fingerstick 
devices may indicate or imply the potential for multiple 
patient use, surveyors and health care workers must adhere 
to this CMS guidance regarding the avoidance of multiple 
patient use of fingerstick devices, consistent with 
recent statements of the CDC and the FDA.
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Point-of-care devices,
such as blood glucose meters, can become 
contaminated with blood and, if used for multiple 
residents, must be cleaned and disinfected after each use 
according to manufacturer’s instructions. 

If the manufacturer’s recommendations do not specify agents 
for cleaning and disinfection between uses, the device 
generally should not be used for more than one resident.

CLEANING AND DISINFECTION
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Deficiency Severity Determination

The reuse of fingerstick devices for more than one resident 
should be treated as immediate jeopardy. 

Deficiency Severity Determination
An example of a negative outcome that 
occurred or has the potential to occur at 
Severity Level 4 as a result of the facility’s 
deficient practices may include:

The facility failed to follow Standard 
Precautions during the performance of routine 
testing of blood glucose, and reused fingerstick 
devices for more than one resident. 
This practice of re-using fingerstick devices for 
more than one resident created an Immediate 
Jeopardy to resident health by potentially 
exposing residents who required blood glucose 
testing to the spread of bloodborne infections 
in the facility.
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Deficiency Severity Determination

Failure to clean and disinfect blood glucose 
meters used for more than one resident is a 
deficiency in infection control that warrants 
corrective action, but may not constitute 
immediate jeopardy. 

Deficiency Severity Determination

An example of Severity Level 3 (Actual Harm that is not 
Immediate Jeopardy) may include: 

The facility failed to institute internal surveillance for 
adherence to hand washing procedures or pertinent 
reminders to staff regarding appropriate respiratory 
precautions during an influenza outbreak; resulting in 
additional cases of influenza in residents living in another 
previously unaffected section of the facility.
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Deficiency Severity Determination

Severity Level 2: No Actual Harm with Potential for more 
than minimal harm.
An example may include:

The facility identified issues related to staff infection control 
practices, as part of its infection prevention and control 
program, but did not follow up to identify the cause 
and institute measures to correct the problems.

Deficiency Severity Determination

Severity Level 1: No actual harm with potential for 
minimal harm

The failure of the facility to provide appropriate care and 
services for infection control practices places the resident 
at risk for more than minimal harm.  
Therefore, Severity Level 1 does not apply for this 
regulatory requirement.
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Additional Resource Material

http://www.cdc.gov/injectionsafety/Fingerstick-DevicesBGM.html 

http://www.cdc.gov/injectionsafety/blood-glucose-monitoring.html

http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm224025.htm

Below are additional reference sites which offer information 
about hepatitis, point-of-care devices, and/or blood glucose 
meter practices. 

http://www.cdc.gov/hepatitis/Settings/GlucoseMonitoring.htm 

http://www.cdc.gov/ncidod/dhqp/bp_hepatitisb_prevent.html 
http://www.cdc.gov/ncidod/dhqp/bp_hepatitisc_prevent.html

http://www3.interscience.wiley.com/cgi-
bin/fulltext/123236683/PDFSTART 
http://journalofdst.org/March2009/Articles/VOL-3-2-ORG3-
THOMPSON.pdf 

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5409a2.htm 
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00046679.htm
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This Power Point presentation is an educational tool prepared by the 
Department of Health and Senior Services that is general in nature.   It is 
not intended to be an exhaustive review of the Department's 
administrative code and is not intended as legal advice.  Materials 
presented should not be a substitute for actual statutory or regulatory 
language.  Always refer to the current edition of a referenced statute, code 
and/or rule or regulation for language.

DISCLAIMER

THANK  YOU!


