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MDS 3.0 Update

NJ Department of Health & Senior Services

March 22, 2011

Transition Process MDS 2.0 to MDS 3.0

Section A   Identification Information

Item AO310E:  Is this assessment the first assessment (OBRA, PPS, or Discharge) 
since the most recent admission?

0.  No
1. Yes

Policy Change for Correcting Transition Coding was revised December 9, 2010:

The transition document originally indicated that this item should be coded 
as "1"  for the initial MDS 3.0 assessment for all existing residents; however, 
this guidance was overlooked on many of the assessments that were submitted.
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Transition Process MDS 2.0 to MDS 3.0

More about item A0310E: 

Directions are outlined in Chapter 3 Section A of the 
MDS 3.0 RAI manual for the coding of this item.  Briefly:
* Code 0 (No) if the assessment is not the first since the 
most recent entry of any kind (admission or re-entry) 
and for any tracking record (not considered an 
assessment).  
* Code 1 (Yes) if the assessment is the first one since 
the most recent entry of any kind.  

Frequently Asked Questions
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Item O- 0100-M:  Isolation or quarantine for active 
infectious diseases (does not include standard 
body/fluid precautions).  Code this item if the 
following are met:

Active contagious disease; 
AND

Precautions over and above standard; 
AND

Strict Isolation – meaning the resident cannot leave the 
room.

Question:  A resident was discharged - return anticipated, but died in the 
hospital. 
Does the facility have to do a Re-discharge, or modify the original 
assessment?

Answer:  No.
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Question:  Must we complete an Entry Tracking Form for residents who 
are readmitted? 

Answer:  An entry tracking record is required for all admissions or re-
admissions for all residents. 

Question:  When coding for the most severe tissue 
type present, on a stage I pressure ulcer, I usually 
code them as Not assessed/No Information.  Is that 
correct? 

Answer:  The appropriate code for M0700 for a stage 
I pressure ulcer is a dash, as the worst tissue type 
cannot be identified in this situation.
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Question:  Does the PASRR level 1 need to be completed by an 
RN only (upon admission/readmission)?

Answer:  An RN or CSW are the minimum credentials for filling 
out the Level I (LTC 26). 
The Level I PASRR Screening Tool (LTC-26) can be found on the 
Department of Health and Senior Services (DHSS) website 
http://web.doh.state.nj.us/apps2/forms/

Question:  Everyone going to a Nursing Facility should have a PASRR 
already completed, correct?  What should the Nursing Facility do if a 
prospective admission does not have a completed PASRR?

Answer:   All Nursing Facility admissions must have a Level I if they are 
entering a Medicaid certified Nursing Facility. The Nursing Facility is 
risking their Medicaid reimbursement, and possible survey deficiency, if 
they accept an admission without a Level I.



4/12/2011

6

Question:  Our facility is in-servicing staff to deliver nebulizer treatments 
according to the requirements of respiratory therapy minutes. We are 
careful with all the requirements. Can nebulizer treatments be used for 
respiratory therapy minutes?

Answer:
1) The resident has to meet all of the criteria for skilled care under 
Medicare in order for the nebulizer to be counted. If all Medicare criteria 
are met, only those minutes that are used for set-up, not the unattended 
treatment minutes, can be counted.

Nebulizer Treatments, continued:

2) From Medicare.gov - State of NJ:
http://www.medicare.gov/Coverage/Search/Results.asp?State=NJ%7CNew+Jersey&Co
verage=118%7CNebulizer&submitState=View+Results+%3E

Medicare (Part B) pays for nebulizer treatments for patients whose ability 
to breathe is impaired and they need the nebulizer to deliver medication 
that treats certain respiratory problems...chronic bronchitis, emphysema, 
cystic fibrosis, tracheostomy, etc.
An order (prescription) must be on file with the supplier and must be 
signed and dated by the treating doctor. 
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Question: Is there anywhere in the MDS that supplemental feedings are 
captured (such as high calorie drinks like Sustacal)?  We are not seeing 
it anywhere.

Answer: The supplemental feedings would have to be considered as 
part of a therapeutic diet to manage a specific health condition - so if 
the person is on a high calorie specific diet and as part of that diet they 
have supplements, they would basically be coded per the fact that they 
are part of the therapeutic diet, not just in and of themselves. 

Question: We are not seeing a place where adaptive feeding equipment 
would be captured.  

Answer: There is no place to document adaptive equipment like that 
on the MDS. However, it is considered when coding Activities of Daily 
Living. All of the ADLs should be coded based on the resident's level 
of assistance when using special adaptive equipment such as walkers, 
dressing sticks, built-up utensils, etc.
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This Power Point presentation is an educational tool prepared 
by the Department of Health and Senior Services that is general 
in nature.   It is not intended to be an exhaustive review of the 
Department's administrative code and is not intended as legal 
advice.  Materials presented should not be a substitute for actual 
statutory or regulatory language.  Always refer to the current 
edition of a referenced statute, code and/or rule or regulation for 
language.

DISCLAIMER


